ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Το αλάτι και η υγεία μας
Η αυξημένη κατανάλωση σε αλάτι είναι σχεδόν η κύρια αιτία των προβλημάτων υπέρτασης. Σήμερα, ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρει από υψηλή πίεση και αυτό αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων, κύριες αιτίες θανάτου για το δυτικό κόσμο.
Μην νομίζετε ότι για να μειώσουμε το αλάτι, αρκεί να περιορίσουμε της χρήση του στην κουζίνα ή στο τραπέζι μας. Σίγουρα κι αυτό μπορεί να βοηθήσει, αλλά το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε ημερησίως προέρχεται από κατεργασμένα τρόφιμα και όχι από το αλάτι που ρίχνουμε στο φαγητό μας, όταν μαγειρεύουμε. Με τις καινούργιες συνήθειες που έχουμε αποκτήσει ν’ αγοράζουμε το φαγητό μας έτοιμο, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο αλάτι πραγματικά παίρνουμε. Θα μείνετε έκπληκτοι αν μάθετε πόσο αλάτι υπάρχει στα φαγητά που πωλούνται έτοιμα στο εμπόριο. Για παράδειγμα μια κονσέρβα με έτοιμη σούπα περιέχει το μισή της ημερήσιας ανάγκης μας σε αλάτι. Για να μην αναφερθούμε βέβαια στα έτοιμα χάμπουργκερ και τις τηγανητές πατάτες! Όσο περισσότερο αλατισμένες τροφές καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η διάθεση μας για αλάτι. Πρόκειται για τυπική περίπτωση εθισμού, παρόμοια με εκείνη της ζάχαρης και των γλυκών.
Αλλάξτε συνήθειες
· Χρησιμοποιήστε λιγότερο αλάτι στο μαγείρεμα. Αν μειώσετε την καθημερινή ποσότητα στο μισό, μετά από περίπου 4 εβδομάδες θα αντιληφθείτε πως προτιμάτε τα φαγητά λιγότερα αλμυρά.
· Αντικαταστείτε το αλάτι με αρωματικά βότανα, ή άλλα προϊόντα, όπως σκόρδο, σινάπι ή χυμό λεμονιού.
· Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε και αποφύγετε να τρώτε επεξεργασμένες και έτοιμες τροφές.
· Περιορίστε τα σνακς που περιέχουν πολύ αλάτι, όπως τηγανιτές πατάτες, τα τσιπς, αλλά και γενικά τους αλμυρούς ξηρούς καρπούς.
πηγη:υγειαευεξια.gr